Chinuri je avtohtona bela vinska sorta iz Gruzije, cenjena zaradi svoje svežine in vsestranskosti. Vina iz grozdja Chinuri odlikuje nežen in prefinjen aromatični profil, kjer prevladujejo note zelenih jabolk, hrušk, citrusov in belega cvetja, s pridihom zelenih zelišč in mineralnosti. Okus je običajno suh, z izrazito živahno kislino, ki daje vinu posebno svežino in dolg, čist pookus. Glavna vinorodna regija za Chinuri je Kartlija, zlasti območje okoli mesta Gori in starega vinsko pridelovalnega centra Ateni.
Chinuri je pogosto uporabljen tako pri izdelavi svežih, jeklenih vin kot tudi v tradicionalnih gruzijskih vinih, staranih v kvevrih (glinenih posodah), kjer pridobi dodatno kompleksnost, oreškaste note in subtilne tanine. Nekatera vina iz te sorte so lahko tudi rahlo peneča ("pet-nat" stil).
Za odlične kulinarične užitke priporočamo kombinacijo vina Chinuri z morskimi sadeži, belim mesom, lahkimi ribjimi jedmi, pikantnimi gruzijskimi siri, ter solatami na osnovi sveže zelenjave. Odlično se poda tudi k tradicionalnim gruzijskim jedem, kot sta chačapuri in phkali.