Tavkveri je avtohtona gruzijska rdeča sorta grozdja, znana po svojem značilnem aromatičnem profilu in elegantni teksturi. Njegova aroma je izrazito sadna, prevladujejo note zrele češnje, brusnice in granatnega jabolka, pogosto pa se zaznajo tudi kančki črnega popra in nežnih zelišč. V ustih vino iz sorte Tavkveri ponuja srednje polno telo s svežimi kislinami, mehko taninsko strukturo in prijetno sadno obstojnostjo v pookusu.
Tavkveri najbolje uspeva v vzhodni gruzijski vinorodni regiji Kartliji, kjer pride do izraza njegova izrazita mineralnost in uravnotežena kislina. Vinarji ga pogosto uporabljajo za pridelavo svežih, lahkotnih rdečih vin, ki so primerna za vsakodnevno uživanje, praktično pa tudi za rosé sloge, ki navdušujejo s svojo živahnostjo in sadnostjo.
Vina iz Tavkverija se odlično podajo k tradicionalni kavkaški kulinariki, kot so jedi iz jagnjetine, polnjene zelenjave, staranih sirov in pikantnejših mesnih jedi z žara. Zaradi svežine in sadnosti so izvrstna izbira tudi ob rahlo začinjenih orientalskih jedeh ter okusno spremljajo prosene in riževe jedi.