Dzelshavi je starodavna avtohtona gruzijska sorta grozdja, ki je najbolj razširjena v regijah Imereti in Kartli. Ta sorta slovi po proizvodnji lahkotnih rdečih in rosé vin s svetlo rubinasto barvo. Aromatični profil Dzelshavi vin zaznamujejo nežne a privlačne sadne note: prepoznamo lahko arome rdečega jagodičevja, kot so maline, jagode in rdeči ribez, ob spremljavi diskretnih cvetličnih tonov in rahlih začimbnih odtenkov. Okus je svež, živahen, z zmerno kislino, nižjo vsebnostjo taninov in daljšim, sadnim pookusom. Vina so običajno mlada, ne starajo v lesu, zato ohranjajo izrazito sortno svežino in eleganco.
Dzelshavi vina so odlična izbira kot aperitiv ali za spremljavo lažjih jedi. Priporočamo jih k raznovrstnim sirom z blagim okusom, piščancu na žaru, lahkim testeninam ter svežim poletnim solatam. Idealen je tudi kot spremljava k suhomesnatim izdelkom oziroma lahkim predjedem na bazi zelenjave. Ohlajeno rosé vino iz sorte Dzelshavi še posebej prijetno dopolni morsko hrano in tapase.