Rdeča sorta grozdja

Alexandrouli je avtohtona rdeča sorta grozdja, značilna predvsem za vinorodne regije Gruzije, še posebej za območje Racha-Lechkhumi. Vino iz sorte Alexandrouli prepriča z bogatim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo arome zrelih češenj, temnih jagod, sladkih sliv in nežnih not vijolic, pogosto pa se zazna tudi prefinjen pridih začimb in rahla zemeljska podlaga. Okus je srednje do polnega telesa, s prijetno svežino, uravnoteženimi tanini in dolgim sadnim pookusom, ki razkriva kompleksnost glavnih sestavin.

Sorta se večinoma uporablja za proizvodnjo visoko kakovostnih rdečih suhih vin, pogosto pa jo najdemo tudi v elegantnih, polsladkih vinih, bodisi samostojno bodisi kot del tradicionalnih zvrsti, kot je priljubljena Khvanchkara. Posebnost teh vin je izjemna harmoničnost in pitkost, ki ju dosežejo ob skrbno nadzorovani fermentaciji in zorenju.

Za optimalno kulinarično izkušnjo priporočamo združitev vin iz sorte Alexandrouli z jedmi iz rdečega mesa, divjačino, zorjenimi siri ter začinjenimi mesnimi enolončnicami, saj bogat sadni značaj in žametna struktura vina lepo dopolnita intenzivne okuse hrane.

Vodilne regije sorte Alexandrouli

Nobena regija ni najdena za sorto Alexandrouli.