Ojaleshi je avtohtona rdeča sorta grozdja, ki izvira iz zahodne Gruzije, predvsem iz regije Samegrelo. Grozdje se najbolje razvija na pobočjih, obrnjenih proti reki Enguri, kjer rahla mikroklima prispeva k značilni aromatiki te sorte. Vino iz sorte Ojaleshi je znano po svojem intenzivnem rubinasto rdečem odtenku, elegantni svežini in srednje polnem telesu. Na nosu prepoznamo bogate sadne arome, predvsem note gozdnega jagodičevja, zrelih češenj, brusnic in rahlo zaznavne cvetne podtone ter začimbne note, kot so cimet in nageljnove žbice. V ustih izraža harmonijo med nežno sladkobo, živahno kislino in nežnimi tanini.
Ojaleshi se prideluje predvsem kot polsladko ali polsuho vino, občasno tudi kot suho in peneče vino. Zaradi svoje sadenosti in uravnotežene strukture je izredno primeren za uživanje samostojno ali v kombinaciji z živili.
Priporočeni gastronomski spremljevalci vključujejo jedi iz svinjine in perutnine, jedi z žara, rahlo pikantne jedi kavkaške kuhinje ter mlade sire. Posebej lepo se poda tudi k jedem z nežnimi začimbami in mesni piti.