Chkhaveri je avtohtona gruzijska sorta grozdja, ki se najpogosteje goji v zahodnih vinorodnih območjih Gruzije, predvsem v regijah Guria in Adžarija. Grozdje slovi po svoji občutljivi rožnato-vijoličasti kožici, iz katere nastajajo elegantna vina z značilnim aromatičnim in okusnim profilom. Aromatika Chkhaverija je prepoznavna po delikatnih cvetličnih notah, jagodičevju, zrelih malinah ter rahlih odtenkih citrusov in zelišč. Na okusu se vina iz Chkhaverija ponašajo z osvežujočo kislino, lahkotnim do srednjim telesom ter pridihom mehkobe, ki skupaj ustvarijo izredno uravnotežen in harmoničen vtis.
Chkhaveri je zelo priljubljen tako v suhi kot polsladki izvedbi, pogosto pa se prideluje tudi kot peneče vino po tradicionalni metodi. Zaradi svoje svežine in aromatičnega razpona se odlično poda k morskim jedem, kot so bela riba in rakovice, kot tudi k rahlo pikantnim predjedem in mehkim sirom. Poleg tega lepo dopolnjuje sadne solate in rahlo sladke peciva, kar ga naredi vsestranskega partnerja na mizi.