Chkhaveri je avtohtona gruzijska sorta grozdja, ki se najpogosteje goji v zahodnih vinorodnih območjih Gruzije, predvsem v regijah Guria in Adžarija. Grozdje slovi po svoji občutljivi rožnato-vijoličasti kožici, iz katere nastajajo elegantna vina z značilnim aromatičnim in okusnim profilom. Aromatika Chkhaverija je prepoznavna po delikatnih cvetličnih notah, jagodičevju, zrelih malinah ter rahlih odtenkih citrusov in zelišč. Na okusu se vina iz Chkhaverija ponašajo z osvežujočo kislino, lahkotnim do srednjim telesom ter pridihom mehkobe, ki skupaj ustvarijo izredno uravnotežen in harmoničen vtis.

Chkhaveri je zelo priljubljen tako v suhi kot polsladki izvedbi, pogosto pa se prideluje tudi kot peneče vino po tradicionalni metodi. Zaradi svoje svežine in aromatičnega razpona se odlično poda k morskim jedem, kot so bela riba in rakovice, kot tudi k rahlo pikantnim predjedem in mehkim sirom. Poleg tega lepo dopolnjuje sadne solate in rahlo sladke peciva, kar ga naredi vsestranskega partnerja na mizi.

Vodilne regije sorte Chkhaveri

Nobena regija ni najdena za sorto Chkhaveri.