Frankovka je ena najbolj prepoznavnih rdečih sort grozdja v Srednji in Vzhodni Evropi, ki v Sloveniji uspeva predvsem v vinorodnih okoliših Posavja in Podravja. Vino iz Frankovke zaznamuje srednje globoka rubinasta barva, svežina in bogat, sadni profil. V aromatiki prevladujejo note temnih češenj, borovnic, robidnic in včasih rahle pridih gozdnih sadežev; pri zorenju v lesu se lahko razvijejo tudi začimbne in nežne vanilijeve note. Okus Frankovke je svež, zmerno trpek, s prijetno sadnostjo ter uravnoteženimi tanini in kislino, v zaključku pogosto rahlo pikanten.
Tipični slogi vin Frankovka segajo od mladih, svežih in lahkotnih različic, ki jih odlikuje poudarjena sadnost in pitnost, do bolj strukturiranih, polnih vin, ki so primerna tudi za staranje. Pogosto jo najdemo tudi v mešanicah in kot surovino za rosé vina.
Frankovko priporočamo k pečenim in žar jedem iz svinjine, perutnine ali rac, srednje dozorelim sirom in jedem s popečenimi gobami. Zaradi svežine in sadnosti je odličen spremljevalec tudi lažjim jedem italijanske kuhinje, kot so testenine v paradižnikovi omaki.