Plavec Žuti je ena izmed avtohtonih belih sort vinske trte, ki ima pomembno vlogo predvsem v vinorodnih okoliših Posavja, zlasti v deželah Dolenjska in Bizeljsko-Sremič na vzhodu Slovenije. Sorta je znana po svetlo slamnato rumeni barvi vina in nežnih, svežih aromah, kjer prevladujejo sadne note jabolka, hruške, citrusov ter občasno tudi bele cvetlice in rahla zelena zelišča. Na okusu je Plavec Žuti lahkega do srednjega telesa, z izrazito živahno kislino, kar mu daje poseben značaj svežine in pitnosti. Vina iz te sorte so običajno namenjena mlajši porabi in redkeje za dolgotrajno zorenje.
Tipično se Plavec Žuti z vinifikacijo uporablja v zvrsteh, kot je tradicionalni dolenjski Cviček, kjer prispeva svežino, nižjo alkoholno stopnjo in prijetno pitnost. Samostojno ali v zvrsteh je izredno primeren spremljevalec lahkih ribjih jedi, morskih sadežev, hladnih predjedi ter poletnih solat. Priporočamo ga tudi k belemu mesu ali ne preveč začinjenim jedem; zaradi sveže kisline lepo očisti nebo in hkrati poudari subtilne okuse jedi.