Pošip je avtohtona bela sorta grozdja, ki izvira predvsem iz dalmatinskih otokov, zlasti s Korčule na Hrvaškem, kjer velja za eno najbolj cenjenih sort. Vina iz sorte pošip navdušujejo s svojo svežino, intenzivnim aromatičnim profilom in elegantno mineralnostjo. Na nosu zaznamo sadne note zrelih breskev, marelic, agrumov in kanček mediteranskih zelišč, pogosto pa so prisotne tudi note bezga, suhih fig ali mandljev.
V ustih je pošip običajno suh, srednje do polnega telesa, z živahno, vendar uravnoteženo kislino ter svežim, rahlo pikantnim zaključkom. Glavne vinorodne regije, kjer uspeva pošip, so Korčula (posebej okoli krajev Čara in Smokvica), Pelješac in Lastovo ter posamezni dalmatinski predeli na celini.
Najpogostejši stili vina iz pošipa so sveža, mlada vina, ki poudarjajo sortno aromatiko in mineralnost, pogosto pa vina tudi zori na drožeh ali v lesenih sodčkih, kar jim doda kompleksnost in bogastvo okusa. Odlično se podajo k jedem iz morskih sadežev, školjkam, belemu mesu, blago začinjenim rižotam in sredozemskim solatam. Priporočajo se tudi ob lokalnih specialitetah, kot so hobotnica v solati ali pečene ribe na žaru.