Bela sorta grozdja

Bogdanuša je avtohtona bela sorta grozdja, ki izvira s hrvaškega otoka Hvar, kjer ji podnebje in kamnita tla zagotavljajo optimalne pogoje za rast. Vina iz sorte Bogdanuša se ponašajo z nežno slamnato rumeno barvo ter elegantnim in čistim aromatičnim profilom: zaznamo lahko note belega cvetja, svežih zelenih jabolk, agrumov in rahlo zeliščne odtenke. Okus je suh, svež in živahen, s prijetno mineralnostjo, kar daje vinu uravnoteženost in lahkotnost. Najpomembnejše vinorodno območje za Bogdanušo je Hvarsko vinorodno podnebje, kjer jo pridelujejo tako v klasičnih kot v sodobnih slogih, predvsem kot mlado, sveže in aromatično suho belo vino, občasno pa tudi v bolj strukturiranih, zrelih izvedbah ali kot zvrst. Bogdanuša je odlična spremljevalka morskih jedi, kot so školjke, beli ribi in mehkužci, prav tako se lepo poda k lahkim zelenjavnim jedem, rižotam ali pikantnejšim sirom. Zaradi svoje svežine je idealna izbira za poletne dni in lahkotne obroke.

Vodilne regije sorte Bogdanuša

Nobena regija ni najdena za sorto Bogdanuša.