Rdeča sorta grozdja

Darnekuša je avtohtona rdeča sorta grozdja, ki izvira iz dalmatinskih otokov, predvsem iz otoka Vis na Hrvaškem. Sorta je znana po srednje intenzivni rubinasto rdeči barvi in prepoznavnih svežih aromah, v katerih prevladujejo gozdne jagode, brusnice ter blage note divjih zelišč in mediteranskega rastja. V ustih se vina iz darnekuše izražajo z zmerno alkoholnostjo, svežo kislino in žametnimi tanini. Okus pogosto odraža sadno lahkotnost, z dodatki mineralnih tonov, ki jih dajejo specifična tla otoka.

Najpomembnejša vinorodna območja za darnekušo so južni, sončni predeli otoka Vis, kjer terroir in mikroklima omogočata izraženost sortnih značilnosti. Vina iz darnekuše so običajno lahkotna do srednje polna, pogosto vinificirana kot mlada, sveža vina, primerna za zgodnje pitje, redkeje pa tudi kot bolj strukturirana vina za krajše zorenje.

Darnekuša se odlično dopolnjuje z jedmi sredozemske kuhinje, kot so jedi iz ribe na žaru, morski sadeži ter lahki mesni krožniki. Zelo primerna je tudi ob testeninah z lažjimi rdečimi omakami in ob mehkih, srednje zorjenih sirih.

Vodilne regije sorte Darnekuša

Nobena regija ni najdena za sorto Darnekuša.