Žlahtina je avtohtona bela vinska sorta, značilna predvsem za otok Krk ter okoliške Kvarnerske otoke. Grozdje dozori razmeroma zgodaj in daje vina svetlo rumene barve z zelenkastimi odtenki. Aromatični profil žlahtine izstopa po svežini ter diskretnih, vendar prepoznavnih notah zelenega jabolka, citrusov, breskve in rahlih cvetličnih tonov, v ozadju pa pogosto zasledimo tudi nežno mineralnost, ki odraža tamkajšnja apnenčasta tla. V okusu je žlahtina suha, prijetno lahkotna, srednje polna, z živahno, osvežujočo kislino in elegantnim, čistim zaključkom.
Glavna vinska regija pridelave žlahtine je Vinodolska dolina na severnem Jadranu ter otok Krk, kjer ima posebni status in bogato tradicijo. Iz žlahtine se najpogosteje prideluje mlado, sveže vino, primerno za uživanje v prvih dveh letih, a v zadnjih letih se pojavljajo tudi kompleksnejše izvedbe, kot so macerirane ali peneče različice.
Žlahtina se odlično poda k morski hrani, ribi na žaru, školjkam, lahkim sirom in svežim solatam. S svojo živahnostjo in nežnimi aromami je izvrstna spremljevalka sredozemske kulinarike.