Rdeča sorta grozdja

Sansigot je avtohtona sorta rdečega grozdja s poreklom z otoka Pag v Hrvaški, redkeje jo najdemo tudi drugje na Kvarnerju in severnem Jadranu. Vina, pridelana iz Sansigota, so običajno lahkotnejše strukture, z nežno iskrivostjo in svežino, ki izstopa v vsaki degustaciji. Aromatični profil Sansigota je izrazito saden, prevladujejo note rdečega jagodičevja, kot so malina, jagoda in rdeči ribez, občasno pa mu družbo delajo nežne začimbe in pridih sveže zemlje. V ustih so ta vina živahna, elegantna in pitka, s poudarjeno kislino in nižjim alkoholom, kar jih naredi osvežujoča in zelo prijetna za uživanje v poletnih mesecih.

Najpomembnejše vinorodne regije za Sansigot so otok Pag ter manjši vinogradi v kvarnerskem arhipelagu. Vina Sansigot so najpogosteje predstavljena kot mlada, lahka rdeča vina, primerna za vsakodnevno pitje, redkeje kot rosé ali celo peneča vina.

Sansigot se odlično poda k morskim jedem, še posebej k ribi na žaru, školjkam in hobotnici. Zelo dobro se ujema tudi s testeninami v paradižnikovi omaki ter s kraškim pršutom in nežnejšimi siromi.

Vodilne regije sorte Sansigot

Nobena regija ni najdena za sorto Sansigot.