Minella je avtohtona sicilijanska sorta grozdja, ki je zaradi svojih edinstvenih lastnosti cenjena predvsem na vzhodnem delu Sicilije, zlasti v vinorodnem okolišu Etna. Sorta je najbolje prilagojena vulkanskim tlem, ki dajejo vinom izrazit mineralni karakter. Aromatični profil vin Minella je diskreten in eleganten, pogosto prevladujejo sadne note jabolka, hruške, rumenih sliv in citrusov, spremljajo pa jih subtilne cvetlične in zeliščne arome. Okus je svež, prijetno kiselkast, zmerno poln in uravnotežen, pogosto z rahlo mandljevo zaključnico.
Glavni slogi vina, izdelani iz sorte Minella, so suha, sveža bela vina, ki se še posebej izkažejo v mlajši različici, redkeje pa se vinificira kot del zvrsti s sortama Carricante ali Catarratto. Zaradi nežne strukture in osvežilne kislosti so vina Minella odličen spremljevalec morske hrane, školjk, belega mesa, zelenjavnih rižot in lahkih solat. Priporočena je postrežba pri nižjih temperaturah, ki poudarijo njihovo svežino in aromatično eleganco.