Persanne je redka in avtohtona sorta rdečega grozdja iz doline Savoja v vzhodni Franciji, znana predvsem po svojem prepoznavnem aromatskem profilu. V kozarcu Persanne razkriva intenzivne arome temnega jagodičevja, kot so robide, črni ribez in borovnice, pogosto prepletene z notami vijolice, začimb in nežnih zeliščnih tonov. Na okusu je vino običajno srednje polno, s poudarjenimi, žametnimi tanini in izjemno svežino, kar omogoča dobro zorenje.
Glavna območja pridelave so vinorodna pobočja Combe de Savoie in območje okoli Arbin, kjer mikroklima in značilna glinena tla poudarijo mineralnost in značaj sorte. Persanne se najpogosteje prideluje kot sortno vino, a včasih v mešanicah z drugimi avtohtonimi sortami Savoje.
Tipični slog vina je harmoničen, eleganten in svež, pogosto z daljšim pookusom in lepo uravnoteženo sadnostjo. Persanne odlično spremlja tradicionalne savojarske jedi; zlasti fondue, tartiflette, pečene divjačinske jedi, suhe salame ali srednje zrela sirna plošča, ki poudarijo mineralne ter sadne značilnosti te posebne sorte.