Muskatel je ena najbolj prepoznavnih aromatičnih sort grozdja, ki se ponaša z razkošnim in kompleksnim profilom. V aromi prevladujejo intenzivne note muškatnega oreščka, citrusov, ličija, akacijevih cvetov ter zrelih breskev. Na okusu je izrazito svež, pogosto s prijetnim sladkornim ostankom, uravnotežen z živahno kislino. Občutiti je tudi note medu, pomarančne lupine ter rahlo zeliščne niansirano.
Najpomembnejše vinorodne regije za Muskatel so Štajerska, Vipavska dolina in Goriška Brda, kjer podnebje omogoča optimalno dozorevanje ter ohranja sortni značaj in aromatično pestrost. Pogosto je pridelan kot sveže, polsladko ali sladko mirno vino, v nekaterih primerih tudi kot penina ali desertno vino iz sušenega grozdja.
Muskatel odlično spremlja sadne sladice, pito z breskvami, gorgonzolo, foie gras ter razne azijske jedi s pikantnimi omakami. Priporočljivo ga je postreči ohlajenega, kot aperitiv ali kot zaključek svečane večerje, kjer poudari bogastvo okusov ter aromatično harmonijo obroku.