Merlette je redka in cenjena sorta vinske trte, ki izstopa z izjemno aromatičnim in kompleksnim profilom. Vinska sorta Merlette izvira predvsem iz francoskih vinorodnih okolišev, kjer se goji na najboljših legah z zmerno klimo in ustrezno odcednimi tlemi. Največji uspeh dosega v jugozahodnih delih Francije, kjer tradicija pridelave sega že več desetletij nazaj.
Aromatični profil vina Merlette je zelo bogat – prevladujejo note temnega jagodičevja, kot so črne češnje, robide in borovnice, ki se prepletajo z odtenki vijolice, nežnimi začimbnimi notami ter rahlim pridihom tobaka in cedre. Okus vina je poln, harmoničen, z izraženimi tanini in prijetno svežino, ki daje vinu dolg in uravnotežen pookus.
Vina sorte Merlette so najpogosteje izdelana kot suh rdeči mirni vinski slog, pogosto pa se znajde tudi v skrbno pripravljenih zvrsteh. Priporočena gastronomska spremljava vključuje bogate mesne jedi, kot so pečena govedina, jagnjetina ali divjačina, izvrstno pa se ujema tudi z zorjenimi siri ter jedmi iz gob.