Gargollassa je avtohtona rdeča sorta grozdja z Balearskih otokov, predvsem iz regije Mallorca v Španiji, kjer postaja zaradi svoje edinstvenosti in odpornosti proti suši vse bolj cenjena. Vina iz sorte Gargollassa so srednje intenzivne rubinasto rdeče barve, s prefinjenim in prepoznavnim aromatičnim profilom. V vonju prevladujejo note rdečih sadežev, kot so malina, jagoda in češnja, prepletene z diskretnimi odtenki zelišč, vijolic in nežnimi začimbami. Okus je eleganten in uravnotežen; tanini so mehki, kislina sveža, zaključek pa dolg, z mineralnimi niansami, ki izvirajo iz tipičnih balearskih tal.
Najpogosteje se Gargollassa vinificira kot sortno vino ali pa jo najdemo v mešanicah z drugimi lokalnimi sortami kot sta Callet in Manto Negro. Priljubljeni so tako sveži, lahkotni kot tudi nekoliko bolj strukturirani slogovi, ki pridobivajo kompleksnost z zorenjem v hrastovih sodih.
Odlično se poda k mediteranski kuhinji, zlasti k jedem z jagnjetino, ovčetino, pečenim piščancem, zrelim sirom ter k jedem iz na žaru pečene zelenjave in rahlo začinjenih tapasov.