Garnatxa, znana tudi kot Grenache, je ena najbolj razširjenih in cenjenih sort rdečega grozdja v svetu. V vinu se izraža z bogatim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note rdečih jagod, zrelih malin, češenj in kančka začimb, kot so beli poper, sivka in sladki koren. Pogosto so prisotne tudi note zelišč in suhega cvetja, pri starejših vinih pa se razvijejo zapleteni odtenki usnja in tobaka.
Glavna vinorodna območja za pridelavo Garnatxe so Španija (predvsem Katalonija, Navarra in Priorat), južna Francija (Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône) ter nekatere regije v Avstraliji. Sorta je priljubljena tako v zvrsteh kot v sortnih vinih.
Vina iz Garnatxe so pogosto srednje do polnega telesa, z zaokroženimi tanini, živahno sadnostjo in zmerno kislino. Pogosti so suhi enosortni ali mešani rdeči vini, pa tudi rosé in izjemna sladica vina, kot je španska Garnatxa de L’Empordà.
Priporočeni kulinarični spremljevalci vključujejo jagnjetino na žaru, zapečeno zelenjavo, paello, suhe salame ter poltrde sire. Prav tako se Garnatxa odlično poda jedem z značilno mediteransko noto ter jedem, bogatim z zelišči in oljčnim oljem.
Španija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti