Aranel je manj poznana bela sorta grozdja, ki izvira iz Francije, in sicer iz okrožja Languedoc. Gre za rezultat križanja med sortama Grenache Blanc in Saint-Pierre Doré, ki se odlikuje po svežini in subtilnosti. V aromatičnem profilu Aranel izstopajo nežne cvetlične note, kot so akacija in bezeg, ki jih dopolnjujejo sveži sadni toni citrusov, belega breskve ter zelena jabolka. Na okusu je vino elegantno, z zmerno kislino in lahkim telesom, obogateno z mineralnimi poudarki in prijetno sadno svežino. Vinska regija Languedoc je osrednji kraj pridelave te sorte, čeprav jo v manjših količinah najdemo tudi v drugih južnih francoskih vinorodnih območjih. Aranel se najpogosteje uporablja za pridelavo mladih, svežih belih vin, primeren pa je tudi v mešanicah za ohranjanje svežine v vinih. Idealen je kot aperitiv ali ob spremljavi lahkih jedi, kot so morski sadeži, školjke, ribe na žaru, solate in mehki siri. Zaradi svoje subtilnosti se dobro ujema tudi s tistimi jedmi, kjer želimo poudariti naravno aromatičnost in svežino.