Bela sorta grozdja

Mocbeu je avtohtona vinska sorta, ki izhaja iz izbranih mikroklimatskih območij Balkana in je cenjena zaradi svoje izrazite osebnosti. V kozarcu vino Mocbeu razkrije srednje intenzivno, sijočo barvo z zelenkastimi odtenki. Njegov aromatični profil zaznamujejo osvežujoče note zelenega jabolka, belega breskve ter subtilni cvetlični odtenki akacije in limetinih cvetov. Na okusu je vino lahkotno do srednje polno, s prijetno živahno kislino, ki poudari naravno mineralnost ter pridelku doda elegantno svežino. Pookus je čist in obstojen, z rahlo sadno-prhkim zaključkom.

Glavne vinorodne regije, kjer uspeva sorta Mocbeu, so razpršene v jugovzhodni Evropi, predvsem na sončnih pobočjih Makedonije, Srbije in Bolgarije. Iz grozdja najpogosteje pridelujejo sveža, suha in mirna vina, ki jih odlikuje izrazita sadnost in svežina. Redkeje se uporablja za zorenje v hrastovih sodih.

Mocbeu se odlično ujema z morskimi sadeži, lahkimi perutninskimi jedmi, rižotami in poletnimi solatami na osnovi mladih sirov. Priporočamo serviranje pri temperaturi 8–10 °C, da pridejo do izraza vse njegove aromatične posebnosti.

Vodilne regije sorte Mocbeu

Nobena regija ni najdena za sorto Mocbeu.