Grolleau gris je manj poznana sorta grozdja, značilna predvsem za zahodni del Francije, še posebej dolino Loare. Zvrst prepoznamo po svetlo rožnato-sivih jagodah, iz katerih pridelujejo predvsem sveža, lahkotna in aromatična vina. V aromatskem profilu Grolleau gris izraža note belega cvetja, citrusov, zelenega jabolka in občasno rahle pridih mineralnosti. Na okusu so vina običajno suha, prijetno živahna z visoko svežino ter srednje lahkega telesa, kar jih naredi izjemno pitna in osvežilna.
Glavne vinorodne pokrajine, kjer uspeva Grolleau gris, so zlasti Anjou in Touraine v dolini Loare, kjer je ta sorta pogosta v t.i. vin de pays oziroma regionalnih vinih. Iz nje pridelujejo mirna bela vina, v nekaterih primerih pa tudi rahlo peneča vina ali rosé različice.
Ta vina se odlično podajo k lahkim morskim jedem, svežim solatam, kozicam, belim ribam in mehkim sirom. Prav tako so odlična spremljava rižot in azijskih jedi s pikantnejšimi oziroma citronastimi notami. Grolleau gris tako nudi elegantno vinsko izkušnjo, primerno za ljubitelje subtilnih, svežih vin.
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti