Passerille je redka in cenjena sorta grozdja, znana predvsem po svoji vlogi pri pridelavi posebnih desertnih vin. Ta sorta izhaja iz italijanskih vinorodnih področij, zlasti iz pokrajin Veneto in Trentino, kjer grozdje tradicionalno pustijo, da se po obiranju naravno posuši na stojalih ali slamnatih preprogah. Tako nastane mošt z izrazito koncentriranimi sladkorji in aromati, ki se kasneje odraža v vinih z bogatim, kompleksnim aromatičnim profilom. Okus Passerille je značilen po intenzivnih notah sušenih sadežev, kot so marelice, rozine, fige in karamel, obogatene s pridihom medu, cvetja in začimb.
Vina iz Passerille so običajno sladkega sloga, z uravnoteženo kislino, ki daje elegantno svežino in preprečuje občutek težkosti. Najbolj prepoznavna vina so t.i. vini Passito, ki navdušujejo s svojo globino in potencialom za staranje. Ta vina se odlično podajo k sladicam, suhemu sadju, orehovim pitam ter plemenitim sirom s plemenito plesnijo (npr. gorgonzola). Hkrati so primerna tudi kot meditativna vina za posebne priložnosti.