Monteuse je avtohtona sorta grozdja iz Savoje v Franciji, znana tudi kot Mondeuse Noire. V kozarcu razkriva intenzivne arome črnih in rdečih sadežev, kot so črni ribez, robida in višnje, pogosto z zeliščnimi in poprovimi notami ter kančkom vijolic. Na okusu je vino iz Monteuse srednje do polnega telesa, živahne kislosti, s finimi tanini in pogosto svežo, sočno sadnostjo, ki jo spremlja diskretna zemljasta nota.
Glavne vinorodne regije, kjer uspeva Monteuse, so predvsem AOC Savoie, zlasti okoli območij Arbin in Saint-Jean-de-la-Porte, v alpskem podnebju zmernih temperatur, ki daje sortnim značilnostim še poseben poudarek.
Tipični stili vin iz Monteuse vključujejo sveža, sadna rdeča vina z izrazitim karakterjem, ki se lahko starajo nekaj let, a pogosto navdušijo tudi mlada. Včasih so vina nežno pikantna, z rahlo rustikalnim pridihom, kar dopolnjuje raznolikost vin iz te regije.
Priporočeni kulinarični spremljevalci vključujejo savojardinske sire, jedi iz dimljenega mesa, mesne enolončnice ali jedi z gobami. Monteuse je odlična izbira tudi ob divjačinskih specialitetah ali z začinjenimi zelenjavnimi jedmi, kjer poudari svoje sadne in zeliščne note.