Madeleine Royale je stara sorta grozdja, znana po svoji zgodnji zrelosti in nežnem aromatskem profilu. Njena vina so običajno svetle slamnato rumene barve, s subtilnimi aromami belega cvetja, zrelih jabolk, hrušk ter rahlih citrusnih not. V ustih je vino lahkotno, elegantno, z nežno svežino in blago sadnostjo, pogosto s kratkim in mehkim pookusom, kar ga naredi izredno pitnega.
Glavne vinske regije, kjer gojijo sorto Madeleine Royale, se nahajajo v Franciji, predvsem v dolini Loare in deloma v Alzaciji. Manjše površine lahko najdemo tudi v Švici, Nemčiji in nekaterih drugih evropskih državah, kjer sorta služi kot izhodiščni material za vzgojo zgodaj dozorelih namiznih sort.
Vina iz sorte Madeleine Royale so največkrat pridelana kot sveža, nepobarikirana bela vina ali kot osnovno vino za penečih vina. Zaradi svoje lahkotnosti in diskretne aromatike se odlično podajo k nežnim jedem, kot so poletne solate, nežne bele ribe, kozji siri ter morske školjke. Priporočljivo je postreči ohlajeno na 8-10 °C.