Dôle je značilna vinska sorta, prisotna predvsem v švicarski vinorodni regiji Valais, kjer predstavlja pomemben del lokalne vinarske tradicije. Zmes običajno vsebuje večji delež sorte Pinot Noir, z dodatkom Gamay in včasih drugih rdečih sort. V aromatičnem profilu Dôle prevladujejo nežne note rdečih sadežev, kot so češnje, maline in jagode, rahlo poudarjene z začimbnimi in zemeljskimi podtoni. Na okusu je vino srednjega telesa, s prijetno svežino, uravnoteženimi tanini in nežnim, sadnim zaključkom. Dôle se ponaša z elegantno strukturo, ki omogoča raznovrstne stile – od mladih, svežih in sadnih vin, primerna za zgodnje pitje, do nekoliko resnejših različic z večjo zrelostjo in kompleksnostjo. Najbolje uspeva v alpski dolini Valais, kjer mu specifična klima daje edinstven izraz. Odlično se poda k raznolikim jedem: k lahkim mesnim jedem, perutnini, suhim mesninam, rahlo začinjenim sirom ter jedem na žaru. Idealno je tudi v kombinaciji s tradicionalnimi švicarskimi jedmi, kot so raclette ali fondue. Dôle je prefinjeno, vsestransko vino z bogato kulturno dediščino.