Marselan je sodoben, visoko cenjen rdeči križanec, ki je nastal s križanjem sort Cabernet Sauvignon in Grenache. Ponaša se z bogatim aromatičnim profilom, zaznamujejo ga prefinjene arome temnega jagodičevja, predvsem robidnic in črnega ribeza, pogosto prepletenih z notami vijolic, začimb in nežnimi pridihi zelišč. V okusu je poln, uravnotežen, z žametnimi tanini in svežino, ki vino odlikuje z lepo dolgotrajnostjo ter subtilnimi notami kakava ali temne čokolade.
Marselan se je najprej domačil v južni Franciji, predvsem v regijah Languedoc-Roussillon in dolini reke Rhône, danes pa ga najdemo tudi v Španiji, Italiji ter v izbranih vinorodnih območjih sveta, kot so Kitajska, Brazilija in Kalifornija. Običajno se Marselan uporablja za proizvodnjo sortnih vin ali v kakovostnih mešanicah, kjer doprinese strukturno eleganco in sadnost.
Vina Marselan so idealna v kombinaciji z jedmi iz rdečega mesa, jagenjčkom, divjačinskim ragujem in bogatimi siri. Odlično spremljajo tudi aromatične sredozemske jedi in zelenjavne pečenke, kjer oplemenitijo okuse svojimi sadno-začimbnimi niansami.
Francija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti