Mavrud je avtohtona bolgarska sorta rdečega grozdja, ki slovi po svojem kompleksnem aromatičnem profilu in izraziti strukturi. Vino iz te sorte ponuja bogate arome zrelih črnih sadežev, kot so robide, murve in črni ribez, zaznamo pa tudi note zelišč, začimb, usnja ter rahle odtenke vanilje in čokolade, kadar vino zori v hrastovih sodih. Okus je polnega telesa, z živahnimi tanini in izrazito svežino, ki zagotavljata dolg in prodoren pookus.
Glavna vinorodna območja za sorto Mavrud so okoli Plovdiva in Asenovgrada v osrednji Bolgariji, pa tudi na ekskluzivnih predelih Trakije, kjer naravne razmere omogočajo popolno dozorevanje grozdja.
Iz sorte Mavrud pridelujejo raznolike stile vin, od mladih, svežih in sadnih do strukturiranih in zorjenih vin z bogato aromatiko ter velikim potencialom za staranje. Pogosto srečamo tudi kompleksne zvrsti, kjer je Mavrud glavna sestavina.
Mavrud se odlično poda k jedem z rdečim mesom, divjačini, bogatim enolončnicam, pečenim jagnjetini in zrelim trdim sirom. Prav tako je odlična izbira ob jedeh z aromatičnimi začimbami in orientalskih kuhinjah.
Bolgarija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti