Rdeča sorta grozdja

Pamid je starodavna sorta rdečega grozdja, ki izvira iz Balkana, predvsem iz Bolgarije, a je razširjena tudi v nekaterih vinorodnih območjih jugovzhodne Evrope, vključno s Slovenijo. Vinogradi s sorto pamid so najpogostejši v toplejših in sončnih regijah, kjer grozdje doseže optimalno zrelost.

Vina iz pamida so nežnejšega rubinasto rdečega odtenka z nižjo vsebnostjo taninov in kislin. Profil arom je prepoznaven po svežih rdečih sadežih, kot so jagode, češnje in maline, pogosto pa jih spremljajo tudi note zelišč ter rahla mineralnost. Na okusu so vina lahkotna, sadna in prijetno pitna, s poudarkom na svežini in mladostnem karakterju. Običajno se vina pamid uživajo mlada, saj niso namenjena dolgotrajnemu staranju, pogosto pa jih pridelujejo kot suho ali polsuho vino.

Pamid se odlično poda k lahkim jedem, kot so piščanec na žaru, pečen puran, tradicionalne zelenjavne jedi, testenine z blažjimi omakami ali mladi siri. Zaradi svoje lahkotnosti je idealna izbira tudi za poletne priložnosti in druženja ob hladni plošči suhomesnatih dobrot.

Vodilne regije sorte Pamid

Nobena regija ni najdena za sorto Pamid.