Bela sorta grozdja

Keratsuda je redka in avtohtona sorta grozdja, ki izvira iz določenih območij Severne Makedonije, kjer najbolje uspeva na sončnih hribovitih legah z bogatimi mineralnimi tlemi. Vina iz sorte Keratsuda so običajno srednje do polnega telesa, z izrazito svežino in elegantnimi tanini. Profil arom je izjemno prepoznaven: na nosu prevladujejo note zrelih črnih češenj, brusnic ter rahle mineralne in zeliščne podlage, pogosto prežete s subtilnimi odtenki začimb, črne čokolade in vijolic. V ustih vina razkrivajo prefinjeno sadnost, živahno kislinost in uravnotežene tanine, ki poskrbijo za dolgotrajen in eleganten pookus.

Keratsuda se najpogosteje prideluje kot sortno vino, lahko pa ga najdemo tudi v mešanicah, kjer doda kompleksnost in strukturo. Vina so primerna tako za krajša obdobja zorenja kot tudi za daljšo staranje v sodih, kjer pridobijo dodatno globino.

Priporočeni kulinarični spremljevalci so jedi z žara, mlado rdeče meso, divjačina, jagnjetina ter poltrdi sir. Posebej se lepo dopolnjuje tudi z bogatimi zelenjavnimi enolončnicami.

Vodilne regije sorte Keratsuda

Nobena regija ni najdena za sorto Keratsuda.