Petite Jaune je redka, avtohtona sorta grozdja, ki se goji predvsem v vinorodnih območjih Gorenjske in dela vzhodne Slovenije. Njeno vino je prepoznavno po svetlo rumeno-zlati barvi in kompleksni aromatiki, kjer prevladujejo note svežih jabolk, hrušk, citrusov ter rahla cvetlična podlaga. V ustih Petite Jaune zaznamuje uravnotežena kislina, značilna mineralnost ter elegantna, nežno sadna sladkost, ki se zaključi v prijetno dolgem pookusu.
Glavne vinorodne regije, kjer sorta uspeva, so Podravje, predvsem Štajerska Slovenija, ter posamezne vinogradniške lege Primorske. Vinarji iz Petite Jaune najpogosteje pridelujejo sveža, suha bela vina, ki so primerna za zgodnje pitje, pogosto pa ga najdemo tudi v zvrsteh ali v rahlo polsladki različici.
Vina Petite Jaune so odlična spremljava lahkim jedem iz bele ribe, morskih sadežev, perutnine ter nežnih zelenjavnih prilog. Priporočajo se še k mehkemu kozjemu siru ali cvetlično začinjenim solatam, kjer poudarijo in obogatijo okuse hrane.