Bedan je tradicionalna sorta grozdja, ki izvira predvsem iz Šampanje v severni Franciji in je poznana tudi pod imenom Petit Meslier. Zaradi redke pridelave in edinstvenih lastnosti ima Bedan poseben ugled med poznavalci vin. Aromatični profil vina Bedan je prepoznaven po živahnih citrusnih notah, kot so limona in grenivka, skupaj z rahlo zaznavnimi toni zelišč in bele breskve. Na okusu je vino sveže, z izrazito kislino, lahkotno teksturo ter subtilno mineralnostjo, kar omogoča odlično harmonijo in dolgotrajno pookus.

Glavne vinorodne regije Bedana ostajajo v Šampanji, kjer se tradicionalno uporablja kot manjši delež v penečih vinih, v zadnjem času pa ga vinarji pogosto vinificirajo tudi kot sortno vino, ki izkazuje njegovo terroirsko izvirnost. Tipični stili vin Bedan so sveža peneča vina in redkeje mirna vina, ki izstopajo s svojo neobičajno aromatično kompleksnostjo.

Priporočeni kulinarični spremljevalci so morske jedi, kot so ostrige, surova tuna, lahke solate ter kozji siri, saj skozi svežino Bedana pride do izraza tekstura in aromatika teh jedi.

Vodilne regije sorte Bedan

Nobena regija ni najdena za sorto Bedan.