Sorta Saint-Martin je v vinskem svetu cenjena zaradi svoje izrazite aromatične kompleksnosti in uravnoteženosti okusov. V aromatičnem profilu prevladujejo note zrelih koščičastih sadežev, citrusov in nežnih cvetlic, pogosto obogatene z odtenki suhega sadja in diskretne začimbnosti. Na okusu vino Saint-Martin razvije zaokroženo strukturo z elegantno svežino, srednje polnim telesom in prefinjenim mineralnim zaključkom.

Glavne vinorodne regije, kjer sorta Saint-Martin najbolje uspeva, vključujejo prijazna pobočja osrednje in zahodne Slovenije, zlasti vinorodni okoliši Goriška brda, Vipavska dolina in Posavje, kjer mikroklima in tla omogočajo optimalen razvoj sortne tipičnosti.

Vina Saint-Martin so najpogosteje pridelana kot mirna suha bela vina, primerna za izražanje čistosti sorte, lahko pa jih najdemo tudi kot sveže, lahkotne cuvéeje ali celo mineralno bogate maceracije. Saint-Martin se izvrstno spaja z belo ribo, školjkami, perutnino z zelišči, blagimi siri in jedmi iz sveže zelenjave. Priporoča se serviranje pri 10–12 °C, da pridejo do izraza vse graciozne plasti vonja in okusa.

Vodilne regije sorte Saint-Martin

Nobena regija ni najdena za sorto Saint-Martin.

Vina iz Saint-Martin

Zrelost

Bordeaux - Graves - 2020

Château Lamouroux - Cuvée Saint Martin
Steklenica (75cl)