Sorta Saint-Martin je v vinskem svetu cenjena zaradi svoje izrazite aromatične kompleksnosti in uravnoteženosti okusov. V aromatičnem profilu prevladujejo note zrelih koščičastih sadežev, citrusov in nežnih cvetlic, pogosto obogatene z odtenki suhega sadja in diskretne začimbnosti. Na okusu vino Saint-Martin razvije zaokroženo strukturo z elegantno svežino, srednje polnim telesom in prefinjenim mineralnim zaključkom.
Glavne vinorodne regije, kjer sorta Saint-Martin najbolje uspeva, vključujejo prijazna pobočja osrednje in zahodne Slovenije, zlasti vinorodni okoliši Goriška brda, Vipavska dolina in Posavje, kjer mikroklima in tla omogočajo optimalen razvoj sortne tipičnosti.
Vina Saint-Martin so najpogosteje pridelana kot mirna suha bela vina, primerna za izražanje čistosti sorte, lahko pa jih najdemo tudi kot sveže, lahkotne cuvéeje ali celo mineralno bogate maceracije. Saint-Martin se izvrstno spaja z belo ribo, školjkami, perutnino z zelišči, blagimi siri in jedmi iz sveže zelenjave. Priporoča se serviranje pri 10–12 °C, da pridejo do izraza vse graciozne plasti vonja in okusa.