Kakhet je avtohtona vinska sorta, ki izvira iz vinorodnih območij Gruzije, predvsem iz vzhodne regije Kaheti. Grozdje sorte Kakhet je poznano po visoki odpornosti na suhoto, kar tej sorti omogoča izvrstno dozorevanje v toplih podnebjih. Vina iz sorte Kakhet se ponašajo z izrazitim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note zrelega belega sadja, kot so breskve, marelice in rahli toni medu. Okus je poln, bogat in uravnotežen, pogosto zaznamo nežno cvetlično noto in prijetno svežino.
Glavne vinorodne regije za to sorto so Kaheti, Kartli in občasno tudi okoli Tbilisija. Kakhet se uporablja za proizvodnjo suhih belih vin, a pogosto iz njega pridelujejo tudi jantarna vina po tradicionalni metodi v kvevriju (glineni posodi), kar vinu doda kompleksnost in taninsko strukturo.
Vina iz sorte Kakhet se odlično podajo k tradicionalni kavkaški kulinariki. Priporočajo se v kombinaciji z aromatičnimi siri, pečeno jagnjetino, perutnino z zelišči, polnjeno zelenjavo ali svežimi solatami. Zaradi pestrosti okusov in uravnoteženosti so ta vina odlična izbira tudi ob ribjih jedeh z nežnimi omakami.