Tozot je avtohtona sorta grozdja, značilna za vinorodna območja jugovzhodne Slovenije, še posebej za vinorodno deželo Dolenjsko. Grozdje sorte tozot dozoreva pozno in je cenjeno zaradi svoje odpornosti ter zmožnosti pridelave svežih in uravnoteženih vin. Profil aromatičnosti tozota vključuje nežne sadne note, kot so jabolko, hruška in včasih belega cvetja, ob subtilnih citrusnih odtenkih. Okus vina je svež, srednje poln, s prijetno kislino, ki poudari živahnost in mladostnost vina.
Tozot večinoma najdemo v svežih, suhih belih vinih, včasih pa tudi kot pomemben delež v zvrsteh mladih vin dolenjskega okoliša, vključno s cvičkom. Značilno je, da so vina iz tozota lahkotnejša, prijetna za vsakdanjo pitje in učinkovito poudarijo značaj okolja, v katerem raste sorta.
Priporočljivi kulinarični spremljevalci vključujejo hladne predjedi, bele ribe, perutnino, solate in rahlo začinjene testenine. Zaradi svoje svežine in uravnoteženih kislin se tozot odlično ujema tudi z nežnimi siri in lažjimi rižotami.