Kratošija je starodavna rdeča sorta grozdja, ki izvira iz Balkana in je cenjena predvsem v Severni Makedoniji ter Črni gori, ponekod pa jo najdemo tudi v Srbiji in na Hrvaškem. Vino iz sorte Kratošija je običajno intenzivne rubinasto rdeče barve z izrazitim sadnim profilom. Prevladujejo arome zrelih črnih češenj, sliv, robidnic ter rahli toni začimb, kot so črni poper, nageljnove žbice in suha zelišča. Na brbončicah je Kratošija srednje do polnega telesa, z žametnimi tanini, prijetno svežino in harmonično strukturo. Vina so lahko mlada in sadna ali dozorevana v lesu, kar jim doda večjo kompleksnost in note vanilije ter tobaka.
Kratošija je zelo primerna za različne vinske sloge, vključno z mladimi svežimi vinami, bogatimi rezervoji ter v nekaterih regijah tudi za robustne zvrsti. Optimalno se poda k jedem z žara, pečenim mesom, jagnjetini, divjačini in sredozemskim jedem z aromatičnimi zelišči. Odlično se dopolnjuje s poltrdimi siri in tradicionalnimi balkanskimi specialitetami.
Severna Makedonija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti