Rdeča sorta grozdja

Kratošija je starodavna rdeča sorta vinske trte, ki izvira iz Balkana in je posebej cenjena v Črni gori, Makedoniji ter v drugih delih jugovzhodne Evrope. Sorta je poznana po srednje intenzivni, globoko rubinasti barvi ter bogatem aromatičnem profilu, ki ga zaznamujejo note črnega ribeza, zrelih sliv, robid in nežen pridih začimb ter zelišč. V ustih se Kratošija običajno predstavi z živahno kislino, srednjim do polnim telesom in žametnimi tanini, kar zagotavlja lepo strukturo in uravnotežen okus, pogosto z rahlo pikantnim zaključkom ter kančkom mineralnosti.

Glavne vinorodne pokrajine, kjer Kratošija daje izjemne rezultate, vključujejo doline Skadarskega jezera v Črni gori in območje okoli Tikveša v Severni Makedoniji. Vina iz Kratošije so največkrat pridelana kot sortna, pogosto pa se pojavi tudi v mešanicah, kjer doprinese svežino in karakter.

Tipični stili vin segajo od svežih, mladih do kompleksnejših, delno barikiranih različic z daljšim potencialom zorenja. Kratošija se odlično poda k jedem z žara, jagnjetini, divjačini ter pikantnejšim sirom, prav tako je odlična izbira ob bogatih zelenjavnih jedeh z aromatičnimi zelišči.

Vodilne regije sorte Kratošija

Nobena regija ni najdena za sorto Kratošija.