Rdeča sorta grozdja

Plavec je avtohtona slovenska vinska sorta, ki se ponaša z nežnim aromatičnim profilom in svežim, sadnim značajem. Njegov vonj razkriva note bele breskve, rumenega jabolka ter nežnih citrusov in trav. Na okusu Plavec navdušuje z lahkotnostjo, poudarjeno svežino in prijetno kislino, kar daje vinom eleganco in pitkost. Pogosto je prisoten tudi rahel mineralni pridih, ki dopolnjuje osnovne sadne arome.

Glavne vinorodne pokrajine, kjer uspeva Plavec, so Bizeljsko−Sremič, Štajerska Slovenija in Dolenjska, kjer se sorta odlično prilagaja lokalnim podnebnim razmeram. Najpogosteje se iz Plavca pridelujejo lahka, sveža bela vina ter penine, včasih pa služi kot pomemben delež v zvrsteh cviček ali drugih zvrsteh z nižjo alkoholno stopnjo.

Plavec je zaradi svoje svežine in nežnosti izjemno primeren za spremljavo lahkih jedi, kot so ribe, perutnina, vegetarijanske jedi ter različne solate. Odlično se poda tudi k mladim sirom in svežim morskim sadežem, kjer poudari okuse, ne da bi jih preglasil.

Vodilne regije sorte Plavec

Nobena regija ni najdena za sorto Plavec.