Žilavka je avtohtona bela sorta grozdja, značilna predvsem za vinorodne pokrajine Hercegovine, kjer dosega svojo najboljšo kakovost. Grozdje Žilavke daje vina svetlo rumene do zlato rumene barve, s kristalno čistostjo in izrazito svežino. Aromatični profil vključuje subtilne note zelenih jabolk, bele breskve, limone ter rahle mineralne in zeliščne odtenke, zlasti žajblja in belega cvetja. V ustih so vina Žilavke suha, živahno sveža, z uravnoteženo kislino in prijetnim, rahlo grenkim zaključkom, ki spominja na mandeljne.
Poleg tradicionalne Hercegovine jo občasno najdemo tudi v vinogradih Črne gore in Srbije, kjer pa ne dosega enake prepoznavnosti kot na domačih tleh. Tipični slogi vključujejo sveža, nerazkošno zorjena bela vina ter v zadnjem času tudi barikirane izvedbe, kjer pridobi dodatno kompleksnost in polnost.
Žilavka se odlično ujema z morsko hrano, predvsem z belimi ribami, školjkami, rakci, lahko perutnino ter sredozemskimi solatami. Priporočamo jo tudi ob mehkih sirih ter tradicionalnih hercegovskih jedeh, kjer poudari nežne okuse in svežino jedi.
Hrvaška
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti