Negra Criolla je avtohtona sorta grozdja, ki izvira iz Južne Amerike, predvsem iz Argentine, kjer je priljubljena v regijah Mendoza in San Juan. Grozdje se odlikuje po svetlejših lupinah in zmerno intenzivni barvi vina. Aromatični profil je prepoznaven po notah rdečega jagodičevja, kot so maline, jagode in češnje, pogosto pa ga dopolnjujejo pridih cvetja, rahla zeliščnost ter nežen pridih paprike. Okus je svež, s srednjim do nizkim taninom in živahno kislino, kar Negri Criolli omogoča elegantno in pitno strukturo, ki je pogosto primerna za vsakdanjo konzumacijo.
Vina iz te sorte so najpogosteje lahka do srednja, suha rdeča vina, ki izražajo sadno svežino in subtilno kompleksnost. V nekaterih primerih se iz nje pridelujejo tudi rosé vina, ki navdušujejo s svojo nežnostjo in izrazito sadnostjo.
Priporočeni kulinarični spremljevalci so pečena ali žarjena bela mesa, perutnina, rižote z zelenjavo, testenine s paradižnikovo omako ter rahlo pikantne jedi. Zaradi svežine in uravnoteženih taninov je izjemno priljubljena tudi v kombinaciji z mehkimi siri in suhim mesom.