Sorta grozdja Alphonse, znana tudi kot Alphonse Lavallée, izvira iz Francije in je cenjena predvsem zaradi svojih velikih, globoko modrih jagod in tudi kot sorta za proizvodnjo vina. V aromatičnem profilu Alphonse prevladujejo intenzivne sadne note, kjer se prepletajo arome zrelih črnih jagodičij, kot so robide in črne češnje, včasih z diskretnimi odtenki vijolic in balzamičnih tonov. Na okusu je vino iz Alphonse polnega telesa, s prijetno svežino in mehko taninsko strukturo, kar omogoča uravnoteženo ter elegantno pitenje.
Glavna vinorodna območja za sorto Alphonse so poleg Francije še Mediteran, predvsem Turčija in določeni deli balkanskih držav, kjer klima omogoča odlične pogoje za dozorevanje.
Vina, narejena iz Alphonse, so najpogosteje sveža, sadno izražena rdeča vina, včasih vina z nekaj preostanka sladkorja. Zaradi svoje sadnosti in osvežujoče narave so ta vina idealna za spremljavo jedi z žara, perutnine, blagega sira ter različnih zelenjavnih jedi s paradižnikovo osnovo. Priporočajo se tudi k sadnim sladicam in lažjim mesnim specialitetam.