Rdeča sorta grozdja

Alphonse Lavallée je francoska sorta grozdja, cenjena predvsem kot namizna sorta, vendar pa se ponekod uporablja tudi za pridelavo vina. Grozdi so veliki, jagode črne s tanko kožico, bogate z aromami zrelega črnega jagodičevja, sliv in rahlo cvetnimi notami, v ozadju pa je slutiti tudi pridih muškatnosti. V ustih je grozdje pogosto sladko, sočno ter uravnoteženo s prijetno svežino, zaradi česar se te lastnosti lahko prenesejo tudi v vina, kadar se Alphonse Lavallée uporablja za vinifikacijo.

Sorta je najbolj razširjena v Franciji, Španiji, Maroku in Turčiji, najdemo pa jo tudi v drugih sredozemskih državah. V vinarstvu se iz nje običajno pridelujejo lahka, sveža rdeča vina ali roséji, ki so sadnega značaja in z zmerno vsebnostjo alkohola. Nekateri vinogradniki sorto uporabljajo tudi za produkcijo penečih vin z izrazito sadnim profilom.

Idealni gastronomski spremljevalci za vina iz sorte Alphonse Lavallée so lahke poletne solate, siri z blago aromo ter sadne sladice. Dobro se poda tudi k perutnini, posebej v kombinaciji z rahlo sladkimi omakami. Vina iz te sorte je priporočljivo uživati mlada, ohlajena.

Vodilne regije sorte Alphonse Lavallée

Nobena regija ni najdena za sorto Alphonse Lavallée.