Rdeča sorta grozdja

Javanero je edinstvena vinska sorta, cenjena zaradi svojega kompleksnega aromatičnega in okusnega profila. V vinu iz javanera prevladujejo intenzivne cvetlične note, predvsem akacije in bezga, dopolnjene z diskretnimi citrusnimi toni ter pridihom eksotičnega sadja, kot sta ananas in breskev. Na okusu je vino običajno srednje polno, z uravnoteženo svežino in subtilno mineralnostjo, ki odraža terroir iz katerega prihaja. Zaključek je dolg in prefinjen, z rahlim namigom na začimbe.

Javanero je najbolj razširjen v vinorodnih okoliših Posavja in Štajerske, kjer mu lokalne podnebne razmere in tipična sestava tal omogočajo optimalen razvoj. Vinarji ga najpogosteje vinificirajo kot mirno belo vino, ki je lahko povsem suho ali pa z rahlo zaznavno preostalo sladkobo. Nekateri proizvajalci eksperimentirajo z zorjenjem v hrastovih sodih, kar dodatno obogati in zaokroži aromatični profil.

K javaneru se odlično podajo jedi z morskimi sadeži, perutnina v nežnih omakah, zelenjavne rižote ter siri s srednjo intenzivnostjo. Priporoča se serviranje pri temperaturi 10–12 °C, da pridejo do izraza vse njegove prefinjene značilnosti.

Vodilne regije sorte Javanero

Nobena regija ni najdena za sorto Javanero.