Caíño Tinto je avtohtona rdeča sorta grozdja iz Španije, predvsem značilna za regije Galicija, natančneje podokolišja Ribeiro, Rías Baixas in Valdeorras. Vina, pridelana iz sorte Caíño Tinto, se ponašajo z intenzivnim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note rdečega jagodičevja, kot so maline, ribez in višnje, obogatene z nežnimi cvetličnimi niansami ter pridihom začimb in zelišč. Okus je običajno svež, z izrazito živahno kislino, lahkotnejšega telesa in z uravnoteženim taninskim značajem. Slog vina je največkrat mladosten, s poudarkom na sadnosti in eleganci, a občasno se pridelujejo tudi bolj strukturna vina, ki nudijo potencial za kratkotrajno zorenje.
Caíño Tinto je izjemno prilagodljiv za gastronomijo. Najbolje se poda k jedem iz morskih sadežev, pečenega perutninskega mesa, svinjine, iberskih suhomesnatih izdelkov ter svežih poletnih solat. Priporočljivo ga je postreči nekoliko ohlajenega, čemur še dodatno podčrta svežino in sadnost vina.