Frankovka modra je ena najpomembnejših in najbolj prepoznavnih rdečih vinskih sort v Sloveniji, znana tudi v širšem srednjeevropskem vinskem prostoru. Najbolj razširjena je v vinorodnih deželah Posavje (Bizeljsko-Sremič, Dolenjska, Bela krajina), kjer uspeva na različnih legah in v različnih talnih sestavah.
Vino iz grozdja frankovke modre odlikuje globoka rubinasto rdeča barva, pogosto z vijoličnimi odtenki. Aromatski profil je bogat in kompleksen; zaznamo lahko vonjave po višnjah, črnem ribezu, borovnicah, včasih tudi notah temne čokolade, začimb ali sušenih zelišč. V ustih je frankovka modra srednje do polnega telesa, prijetno sveža, z gladkimi tanini in živahno sadnostjo, pogosto pa tudi z daljšim, elegantnim pookusom.
Frankovka modra je primerna tako za mlada, sveža vina, kot za vina, zorjena v lesu, kjer pridobi dodatno kompleksnost. Priljubljena je kot samostojno vino, pogosto pa nastopa tudi v zvrsteh.
Odlično se ujame z raznovrstnimi jedmi: od pečenih in dušenih mesnih specialitet (svinjina, govedina, divjačina), do poltrdih sirov in tradicionalnih slovenskih jedi na žlico.