Dunaj je avtohtona rdeča sorta grozdja, razvita v Sloveniji, znana po svojem bogatem aromatičnem profilu in prefinjenem okusu. V kozarcu razkriva zapeljive vonjave zrelih češenj, borovnic, sliv in drobnih gozdnih sadežev, obogatenih s subtilnimi notami vijolic, čokolade in včasih s pridihom začimb ali usnja. Okus je srednje poln do bogat, s prijetno, zaokroženo taninsko strukturo ter elegantno svežino, ki se lepo prepleta z zmerno alkoholno močjo. Glavna vinorodna območja za Dunaj so Posavje, predvsem območje Dolenjske in Bizeljsko-Sremič, kjer sorta najbolje izrazi svoje karakteristike zahvaljujoč ugodni mikroklimi in tlem. Najpogosteje se iz Dunaja pridelujejo suha, mirna rdeča vina, ki so lahko mlada ali zmerno zorjena v hrastovih sodih, z izjemnim potencialom za eleganco in harmonijo. Priporočamo ga kot spremljavo k jedem, kot so pečene race, divjačina, zorjeni siri, testenine z mesnimi omakami ter bogate zelenjavne enolončnice. V pravih spojitvah izjemno zaokroži vsak kulinarični užitek.