Hercegovina, regija na jugu Bosne, je rastoče vinsko območje, ki začenja pritegovati pozornost ljubiteljev vina po vsem svetu. Z mediteranskim podnebjem s toplimi in sušnimi poletji ter milimi zimami ta regija nudi idealno okolje za pridelavo vina. Tla, ki so pogosto apnenčasta in kamnita, prispevajo k kompleksnosti in edinstvenemu značaju vin, ki se tu pridelujejo.
Tipične sorte grozdja v Hercegovini vključujejo Blatina in Žilavka. Blatina, črno grozdje, proizvaja rdeča vina, bogata z aromami rdečih sadežev in začimb, s subtilnim pridihom mineralnih okusov. Nasprotno pa je Žilavka tradicionalna bela sorta, ki daje sveža vina s pridihom cvetličnih in citrusnih not, popolna za poletne degustacije.
Mnogi pridelovalci v Hercegovini sprejemajo trajnostne prakse vinogradništva, nekateri pa se celo usmerjajo k ekološkemu vinogradništvu, da bi ohranili naravno bogastvo in biotsko raznovrstnost tega območja. Skratka, Hercegovina še naprej izstopa zaradi svojih značilnih vin in zavezanosti svojih vinogradnikov k odličnosti, zaradi česar je regija, ki jo velja spremljati za preudarne ljubitelje vina.