Roussette-de-Savoie je prestižna oznaka nadzorovanega porekla (AOC) v vinorodni regiji Savoja in Bugey v Franciji. Ta oznaka je znana po elegantnih in izrazitih belih vinih, ki izhajajo izključno iz avtohtone sorte Altesse. Trte so gojene na alpskih terroirjih z raznolikimi tlemi, pogosto glinasto-apnenčastimi, ki vinom prinašajo posebno mineralnost.
Vina Roussette-de-Savoie so prepoznavna po kompleksnih aromah belih cvetov, citrusov in koščičastega sadja, z nežnimi odtenki medu in začimb. Na okusu se ponašajo z lepo strukturo, z živahno kislostjo, ki dodaja svežino in dolžino.
Ta oznaka je idealna za spremljevanje regionalnih savojskih jedi, kot sta raclette ali fondue, pa tudi jezerke ribe in perutninske jedi. Za ljubitelje vin, optimizirano upravljanje vinske kleti s pomočjo te oznake omogoča izjemno ohranitev, običajno med 3 do 5 leti, ali še dlje za najkakovostnejše letnike.
Vlaganje v vina Savoie Roussette-de-Savoie obogati vsako zbirko, saj ponuja vpogled v bogastvo alpske vinogradniške dediščine ter nepozabno degustacijo.
Ključne besede: vino, vinska klet, upravljanje vinske kleti, Savoja, oznaka, AOC, Roussette-de-Savoie.