Recioto di Gambellara DOC je izjemno sladko vino iz vinorodne pokrajine Veneto v Italiji. Ta prefinjeni nektar je pretežno pridelan iz sorte grozdja Garganega, ki je pobrana na vulkanskih gričih Gambellara. Po trgatvi grozdje sušijo na podstavkih, da se koncentrirajo sladkorji in arome, po metodi imenovani "appassimento".
Recioto di Gambellara se odlikuje po zlati barvi in dišečem šopku medu, suhe marelice in akacijevega cveta. V ustih ponuja uravnoteženo sladkost, osvežujočo kislost, z notami kandiranega sadja in dolgim, obstojnim zaključkom. Idealen je za spremljavo modrih sirov, mandljevih slaščic ali kot samostojno vino za meditacijo.
Ta oznaka DOC zagotavlja vrhunsko kakovost in je dragocena dodana vrednost v vsaki vinski kleti. Sodobno upravljanje vinske kleti bi moralo vključevati vina, kot je Recioto di Gambellara, ne le za popestritev zbirke, temveč tudi za ponudbo edinstvene in avtentične senzorične izkušnje.
Ključne besede: Recioto di Gambellara, Veneto, sladko vino, DOC, upravljanje vinske kleti, appassimento.